Menu
Aktuální zprávy

Valachy man: triatlon na Bystřičce

Vlachy man

Téměř šest set sportovců všeho věku se utkalo u vodní nádrže Bystřička ve Vsetínských vrších při tradičním triatlonu Valachy man. Jedna ze závodních kategorií byla součástí českého i evropského poháru XTERRA, což k Bystřičce vedle hobby sportovců a dětí přilákalo také špičkové triatlety.

KOUPÁNÍ.cz: Přehradní nádrž Bystřička

„Počasí si s námi letos hodně pohrálo. V noci před závodem se přes Bystřičku přehnala silná bouřka, v sobotu ráno ještě jedna vydatná průtrž mračen, takže si sportovci především na trase horského kola užili opravdu náročné podmínky a hodně bahna. Zato neděle s letní oblohou a příjemným počasím bez velkého vedra byla za odměnu. Což naštěstí vyšlo skvěle s ohledem na to, že v tento den závodili hlavně začátečníci a děti,“ uvedl ředitel Valachy mana a seriálu Valachy tour Bohuslav Komín.

Bystřička
Bystřička. Děti vybíhají z vody při závodu v triatlonu. FOTO: Valachy

XTERRA: těžká bahnitá trať

„Počasí to opravdu hodně zpestřilo, ale mně se to líbilo. Trať byla těžká, ale spravedlivá,“ svěřil se v cíli loňský vítěz XTERRA Valachy Official a letos stříbrný Karel Dušek. Toho nakonec o necelé dvě minuty překonal Radim Grebík, který zvítězil v čase 2 hodiny a 21 minut. Mezi ženami zvítězila loni druhá Jana Dubcová.

běh
Valachy man, běh v terénu. FOTO: Valachy

„Podmínky byly brutální, na některých místech to po dešti klouzalo, trail byl super, ale celkově jsem byl rád, že jsem se z kola dostal bezpečně do depa. Trasa běhu byla na úvod hodně náročná, ale tohle je ta pravá XTERRA a seběh po úbočí Klenova s výhledem na Bystřičku byl něco tak nádherného, že na to budu dlouho vzpomínat,“ podělil se o dojmy Radim Grebík. Na Valachy tour není nováčkem, v minulosti třikrát za sebou zvítězil i v dlouhém Valachy manovi. „Moc děkuji organizátorům, že něco tak zábavného na Valašsku připravují.“

Valachy man
Radim Grebík běží Valachy man. FOTO: Valachy

Valachy man: technicky zajímavá jízda

Vítězství v sobotním hlavním závodu – dlouhém Valachy manovi – obhájil Petr Šťastný, mezi ženami zvítězila Monika Kučerová. V neděli v krátkém Valachy manovi vyhráli Milan Kulman a Šárka Půstová. Ta si přitom den předtím zazávodila i v náročném XTERRA Valachy. „Nedělní závod, i když je kratší, pro mě po sobotě vůbec nebyl odpočinkový. V sobotu byla trať kopcovitá, samá zatáčka, nahoru dolů, bylo to těžké na nohy i ruce, takže se v neděli nevstávalo nejjednodušeji. Ale tím, jak je Valachy man strašně fajn závod a má skvělou atmosféru, to člověka donutí zapojit hlavu, usmívat se a jet. Moc jsem si to užila,“ dodala Šárka Půstová.

Valachy man
Valachy man, dětský závod. FOTO: Valachy

U vodní nádrže Bystřička se Valachy man letos konal již podruhé. Oproti loňsku pořadatelé výrazně změnili a vyladili trasy ve spolupráci s místní bajkerkou Terezou Tvarůžkovou, sportovci tak poznali řadu nových zajímavých míst, technicky pestrých pasáží i výhledy do krajiny. „Od závodníků máme zpětnou vazbu, že změna byla jednoznačně k lepšímu a i přes náročné sobotní počasí si to užili,“ dodal Bohuslav Komín.

Valachy man
Triatlon Valachy man se koná pro dospělé i děti. FOTO: Valachy
Chaty, chalupy a apartmány u vodní nádrže Lipno naleznete na stránce Lipno ubytování. Když můžeme doporučit ubytování na horách, podívejte se na stránky Krkonoše ubytování nebo na hranici s Německem - ubytování v okolí Šumavy.

CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.