Menu
Eliška Xaverov

Koupaliště rybník Eliška Xaverov

Adresa: Praha, Horní Počernice, K Hrázi

Popis: Rybník

Vybavení: Travnatá pláž, toalety, občerstvení, ohniště.

Vstupné: zadarmo

Tři rybníky v Xaverovském háji na okraji Prahy napájí Svépravický potok. Od pramene je to lesní rybníček Obora, pod ním větší Barbora a ještě níže Eliška, na jehož břehu je příjemné koupání.

Barbora rybník Xaverov
Rybník Barbora, Xaverovský háj, Praha. FOTO: Kuba Turek

Potok poté protéká obrovskou dálniční křižovatkou Hradecké a Mladoboleslavské dálnice s Jižní spojkou. V této lokalitě jeho voda míří do dalších třech rybníků Xaverovský, Biologický a Martiňák. V nich se ovšem nikdo nekoupá. V zimě se využívají na bruslení.

Eliška Praha
Koupaliště Eliška Xaverov Horní Počernice. FOTO: Kuba Turek

Koupaliště Eliška poskytuje na severním břehu pravidelně sekanou travnatou pláž, toalety, lavičky a v létě také pojízdný kiosek s občerstvením. Na příjezdu je bezplatné parkoviště. Pod hrází veřejné ohniště.

Eliška Praha Xaverov
Koupaliště Eliška Xaverov. Místo koupání psů je oddělené od lidí. FOTO: Kuba Turek

Nad jižním břehem se táhne rozlehlý lesopark Xaverovský háj.

Příjezd je nejlepší na kole. Dá se přijet po cyklostezce z Běchovic, terénními trasami Xaverovským hájem nebo po cyklotrasách z Horních Počernic na Černý Most a dál do centra Prahy.

Chaty, chalupy a apartmány u vodní nádrže Lipno naleznete na stránce Lipno ubytování. Když můžeme doporučit ubytování na horách, podívejte se na stránky Krkonoše ubytování nebo na hranici s Německem - ubytování v okolí Šumavy.

CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.