Menu
Aktuální zprávy

Jak vybrat paddleboard?

paddleboard

S dnešní popularitou stand up paddleboardingu se můžeme na trhu potkat s nepřeberným množstvím různých druhů, tvarů a velikostí těchto plováků. Jak ale vybereme ten ideální pro naše účely? O tom si povíme v následujících řádcích.

Nosnost

Úplně prvním předpokladem správného výběru je, že vás paddleboard bezpečně uveze a nebude se pod vámi nadměrně prohýbat. Katastrofický scénář, že by pod vámi paddleboard bouchnul se jistě nenaplní, ale nadměrné zatížení se projeví horšími jízdními vlastnostmi prkna a postupně bude ztrácet svůj tvar.

Nosnost paddleboardu naštěstí uvádí téměř každý výrobce. Od horní hranice doporučujeme ponechat rezervu kolem 10-15%. Čím více tuhá a kvalitnější technologie (o technologiích více níže) je u konstrukce paddleboardu použita, tím více se reálná nosnost bude blížit udávaným hodnotám.

Druhým parametrem, který vám napoví kolik paddleboard uveze, je tzv. výtlak. Výtlak je, zjednodušeně řečeno, množství vody, které plovák vytlačí při ponoření. Takovým nepsaným rychlopravidlem pro zjištění minimálního výtlaku vašeho paddleboardu je vzít svou váhu a vynásobit ji číslem 3. Uvedeme si příklad – muž, 80kg, 80×3 = 240. Hledáme prkno o výtlaku alespoň 240 litrů.

  • Výtlak 100 – 200 litrů: Paddleboardy určené pro děti, drobné ženy a nebo vlnové speciály, se kterými se jezdí ve skluzu ve vlnách.
  • Výtlak 201 – 240 litrů: Paddleboardy pro juniory, ženy či lehčí muže.
  • Výtlak 241 – 280 litrů: Stabilní paddleboardy pro dospělou osobu do 100kg nebo sportovnější touringové a závodní modely.
  • Výtlak 281 – 320 litrů: Stabilní rodinné paddleboardy pro dospělou osobu s dětmi nebo pro dva lehčí jezdce s celkovou hmotností do 130kg. Dále touringová či závodní prkna pro statné jezdce.
  • Výtlak 321 litrů a více: Rodinné paddleboardy o vysokém objemu a paddleboardy pro více osob

POZOR: Je sice důležité vybrat paddleboard, který vás unese. Stejně tak ale nevybírejte zbytečně objemný paddleboard. Pokud jste například drobná žena a chystáte se jezdit převážně sama, není potřeba kupovat velký rodinný plovák pro dvě osoby. Ten vás sice uveze, ale nebude obratný a bude se vám s ním špatně manipulovat na vodě i na souši.

Tvar paddleboardu

Allround – univerzální paddleboard, který funguje tak nějak na všechno. Jedná se o vůbec nejprodávanější tvar vhodný pro rekreační paddleboarding. Vyniká převážně svou stabilitou, kterou mu propůjčuje větší šířka a kulatá špička. Nabídka je zpravidla tvořena rodinnými a dětskými plováky či komplety s přidanou kajakovou sedačkou. Typický allroundový rozměr bude mít 9-11 stop v délce a šířku 30-34 palců.

Touring – paddleboard užšího tvaru s protáhlou špičkou. Tyto prkna jsou rychlejší a lépe vedou směr. Jsou tak vhodné pro delší paddleboardové vyjížďky a sportovněji založené paddleboardisty. Většinou spadají délkou mezi 11-14 stop a šířku mají v rozmezí 29-34 palců.

Závodní (race) – rychlé, čistě sportovní speciály, které jsou navrženy pro maximální rychlost a skluz. Tyto prkna jsou určeny pro ty, co již mají něco odježděno a myslí to s paddleboardingem vážně. Pro začátečníka budou tyto prkna vysoce nestabilní. Pro sportovní trénink stačí bohatě nafukovací paddleboard. Závodění na vrcholové úrovni bude vyžadovat pořízení pevného prkna. Race boardy jsou dlouhé mezi 11-14 stopami a šířku mají 20-30 palců.

Vlnové (wave) – kratší prkna, která se jinak podobají allroundovým paddleboardům s kulatou špičkou. S nafukovačkou se nedá se sice očekávat řezání oblouků jako na klasickém pevném surfu, ale pro naučení se nájezdu do vlny a sjíždění menších vln se jedná o naprosto dostačující variantu. Pevnou konstrukci je možné doporučit těm, kteří již mají tuto fázi za sebou a chtějí se posunout o stupínek výše. Výhodou vlnových speciálů je, že se dají využít i jako klasická allroudová prkna pro lehčí jezdce. Wave paddleboardy mají typicky 8-10 stop na délku, se šířkou mezi 28-32 palci.

WindSUP (paddleboard s plachtou) – paddleboard, ke kterému se dá připevnit windsurfové oplachtění. Tvarově se většinou neliší od klasických allroundových prken. Hlavním rozdílem je insert pro windsurfový kloub na palubě a kastlík pro druhou středovou ploutvičku pod úrovní středového madla. Tato druhá flosna slouží právě ke stoupání proti větru. Mimo klasické windsurf plachty můžete na takovém paddleboardu jezdit i s nafukovacím křídlem (wingem). Rozměry jsou tyto plováky totožné s allroundy, tedy 9-11 stop v délce a 30-34 palců na šířku.

Fitness (jóga) – paddleboardy určené na cvičení. Ať už je to posilování s vlastní váhou nebo oblíbená jóga. Se správným paddleboardem si zacvičíte i na vodě. Čistokrevný fitness paddleboard, též označován jako yoga board, je hodně široký pro extra stabilitu a má po celé palubě nataženou nášlapnou pěnu. Některá prkna mají dokonce úchytku na pádlo nebo posunutá transportní madla ke straně. Tedy tam, kde se nepletou při cvičení. Nemusíte se však bát k těmto účelům vybírat i klasický allroundový paddleboard. Jen musí být dostatečně stabilní, sáhněte tak po prknu v rozměrech 10-11 stop délky a 33-36 palců šířky.

rozměry paddleboardů
Základní tvary paddleboardů. GRAFIKA: Smowboardel.cz

Technologie konstrukce

Pevné paddleboardy jsou zpravidla vyráběny v epoxidové konstrukci z karbonu a sklolaminátu spolu s pěnovým jádrem. Liší se pouze v tvarech, rozměrech, výztuhách a poměrem materiálu.

Nafukovací paddleboardy

Nafukovačky jsou poměrně různorodé a nebývá vždy jednoduché se v nich vyznat. Každý nafukovací paddleboard má vnitřní pletené jádro z nylonových vláken, tzv. dropstitch. Ty se po nafouknutí napnou a dodají tak paddleboardu potřebnou tuhost. Hlavní rozdíly tak najdeme především ve složení jednotlivých vrstev PVC.

Jednovrstvá konstrukce (single layer) – paddleboardy vyrobené z jedné vrstvy PVC. Výhodou těchto prken je nízká váha. Mínusem je nižší tuhost a kratší životnost. Často se tak na trhu objevují modely, které jsou sice vyrobeny lehkou, jednovrstvou konstrukcí, ale jsou doplněny o extra výztuhy na namáhaných místech (technologie single layer+stringers a 3SL).

Dvouvrstvá konstrukce (double layer) – paddleboardy vyrobené slepením dvou vrstev PVC. Výsledkem je robustní, bytelná a tuhá konstrukce. Více materiálu se většinou odrazí na vyšší váze prkna.

Fusion (MSL, ESD) – Jedná se o dvouvrstvou konstrukci, kdy nejsou dvě vrstvy PVC k sobě lepeny, ale laminovány (taveny) za vysokých teplot. Díky tomu se ušetří na značné váze lepidla. Výsledkem je tak prkno odolné jako double layer, avšak znatelně lehčí.

Dvojkomorová konstrukce (double chamber) – Jak je z názvu patrné, jedná se o paddleboard, který má dvě samostatně se nafukující komory. Druhá komora slouží jako extra bezpečnostní prvek, a navíc zvyšuje tuhost paddleboardu. Vyšší tuhost vždy zlepšuje jízdní vlastnosti SUPů. V některých zemích jsou dokonce dvoukomorové plováky vyžadovány při vzdálení se od břehu o více než 200 metrů. Dvojkomorová technologie nereflektuje z kolika vrstev PVC a jaký způsobem je paddleboard složen. Takže můžete narazit na dvojkomorový plovák dvouvrstvý nebo i třeba laminovaný fusion.

Machine Woven – jedna z nejmodernějších technologií nafukovacích paddleboardů. Jedná se o paddleboardy, které jsou vyrobeny laminovanou technologií Fusion (MSL), vnitřní jádro je však namísto klasického dropstitche vyrobeno z tkaniny, která je všesměrově propletena. Výsledkem je lehký paddleboard, který se svou tuhostí blíží pevným speciálům.

Chaty, chalupy a apartmány u vodní nádrže Lipno naleznete na stránce Lipno ubytování. Když můžeme doporučit ubytování na horách, podívejte se na stránky Krkonoše ubytování nebo na hranici s Německem - ubytování v okolí Šumavy.

CHORVATSKO 2024 levné ubytování v apartmánech a pokojích po celém Jadranu bez provize cestovkám.